Underbar Svensk konst

Är det något som både intresserar och fascinerar mig mycket så är det konsten som finns i Sverige. Det mest fascinerande är att det inte finns en enda inriktning på den som tar över större delen av landet, utan den är verkligen spridd och det finns något för alla. Det är imponerande!

Svensk Historisk konst

Att det har hittats konst flera tusen år tillbaka i tiden är spännande. Förr fanns det inte så mycket utbud vad kommer till material och färger som det kunde skapas med. Inte i jämförelse med hur det ser ut idag. Förr skapades det istället målningar och ristningar i sten och berg. Något som idag då har hittats och tagits tillvara på. I många kyrkor finns det konst att beskåda, som har hittats och bevarats under alla år fram till idag.

En blick tillbaka i tiden har det funnits olika eror av konst, bland annat:

  • Konst före Kristus
  • Gotisk konst
  • Renässanstiden
  • Rokoko
  • Romantik

Med varje era så kom det också olika sorters målningar. Det som har hittats kan kopplas till olika tider och därmed också finna när målningen kan ha skapats på ett ungefär, under vilket årtusende eller århundrade.

Vad som avbildas på Svensk konst

Både förr och idag så är det många olika motiv som avbildas. En titt på förr så var det kanske mer människor, djur och natur. Idag har det breddats ytterligare och det går att finna skapelser med alla möjliga olika motiv och med motiv som är surrealistiska. Varför svensk konst är så populärt kan onekligen ha att göra med att det verkligen finns något för alla.

Att själv skapa målningar är idag mer möjligt än någonsin. Det finns filmer att se som hjälper en steg för steg, det finns även mycket material, både för nybörjaren och för den mer erfarne. Det som även är positivt med konst är att det är så individuellt, det finns inget rätt eller fel, det finns inte en stil och ett motiv, utan konst är helt upp till en själv att tolka.

Olika konstformer

Som jag tidigare har varit inne på så finns det olika sorters konst. Det är inte enbart ett motiv och en stil, utan det är mycket bredare än så. Vad som också klassas till konst kan vara skulpturer, foto, ljud, video, installationer med mera. Förr var det mer vanligt med målningar av olika slag, med idag är ämnet mycket bredare än så. Därför är det högst individuellt och något som tolkas olika av alla.

Konst i det svenska samhället

Anna Lena Klerfalks konst

Anna Lena Klerfalk’s porträtt är ett bra exempel på underbar Svensk konst

Den svenska konsten går att finna överallt i landet, både inomhus och utomhus. Det är vanligt att pryda öppna platser med olika skulpturer och skapelser. Detta medför ofta också att det blir ett samtalsämne på platsen. Vad jag upplever så skapar konst samtal. Det blir en diskussion där var och en kan dela med sig av vad en själv tänker på när verket skådas.

Det bildas också detaljer i samhället. Det är inte bara hus och gator längre, det blir ett samhälle där historia skapas. Platser där många också väljer att besöka många gånger just för konstens skull.